Türkçe
English
German
Google ÇeviriÇeviri tarafından desteklenmektedir
Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Birçok kadın hamilelikleri süresince diş etlerinde meydana gelen değişiklikleri farkeder. Yaygın belirtiler arasında, hafif büyümüş, daha kırmızı görünen ve fırçalama sırasında kanayan diş etleri vardır. Bazı hamilelerde dişetleri ciddi boyutta şişebilir ve kanayabilir. Tüm bu değişikliklere ‘hamilelik gingiviti’ denir ve bu durum hamileliğin ikinci ayında baş gösterebilir. Sorun hamileliğin yaklaşık sekizinci ayında doruğa ulaşır ve genellikle bebek doğduktan sonra süreç içinde azalıp son bulur. Bu diş eti sorunuyla hamilelikte sıklıkla karşılaşılmasının nedeni artan hormon, östrojen, progesteron seviyelerinin dişetlerinin plakların içindeki tahriş edici maddelere duyarlılığını arttırmasıdır. Ancak gingivitin ana sebebi hormonlar değil, plaktır. Hamilelikte yaşanan gingivitin etkilerini en aza indirmek için annelerin ağız ve diş temizliğinize özen göstermesi gerekir.

Hamilelik döneminde dişlerin çürümesinin nedeni kısaca aşağıdaki durumlar olarak sayılabilir:

Bu dönemde annenin tatlıya, abur cubura aşırı isteğinin belirmesi ve bunlar yendikten sonra diş fırçalamanın ihmal edilmesi.

İlk zamanlarda görülen kusmalardan sonra ağız bakımına yeterince özen gösterilmemesi,

Gebelik hormonlarının ve görülmesi muhtemel hamilelik gingivitininetkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan annenin, dişlerini fırçalamaktan kaçınması.

Bu gibi durumlardan mümkün olduğunca kaçınılması, ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi çürük sıklığını ve ilerleme hızını azaltır.

Hamilelikte bebeğimin ve dişlerinin sağlığı için nelere dikkat etmeliyim?

Hamilelikte dengeli beslenme annenin olduğu kadar doğacak bebeğin de diş sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler yeterince alınmalıdır. Anne adayları, hamileliğin ilk ayından itibaren çürüğe yatkınlık oluşturan yiyeceklerden kaçınmalıdırlar. Ağız içinden uzaklaştırılmayan tüm besin artıkları, dişler üzerinde birikerek çürük oluşumunu hızlandırır.

Annenin diş sağlığı bebeğin gelişimi için önemli midir?

Bebeğin diş gelişimi de anne karnında başlar. Hamilelikte bebeğin diş gelişimi 5. ve 6. haftalarda başlamaktadır. Bu dönemde anne hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Anne adayı, hamilelik döneminde, iyi beslenir ve yeterli ağız diş bakımı uygularsa normal dönemde yaşayabileceği diş sorunlarından farklı bir sorun ile karşılaşmaz.

Hamilelikte diş sağlığı ve tedavisi için bunlara dikkat edin!

  1. Tatlı yedikten belirli bir süre sonra dişler fırçalanmalıdır.
  2. Kusma durumlarından sonra ağız bakımı yapılmalı, en azından ağız çalkalanmalıdır.
  3. ‘’Diş etlerim kanıyor’’ düşüncesiyle dişleri fırçalamadan kaçınılmamalıdır.
  4. Günde en az iki kez diş fırçalama, diş ipi kullanma ile etkili diş bakımı yapılmalı ve plak birikimine engel olunmalıdır.
  5. Hamilelere uygun ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.
  6. Kalsiyum alımına özen gösterilmelidir.
  7. Zorunluluk yoksa röntgen çekim işlemleri doğum sonrasına ertelenmelidir.
  8. İlk 3 ay etkili diş tedavisinden kaçınılmalıdır. Tedaviler 2. üç aya; yani 4-5-6. aylara ertelenmelidir. Son 3 ay da oldukça önemlidir acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılmalıdır.
  9. Ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı doktor önerisi alınarak yapılmalıdır.
  10. Lokal anestezi yapılmasında özel bir durum yoksa sakınca yoktur; ama yine de öncelikle kadın doğum doktorunun önerisi alınmalıdır.

Hamilelikte diş ve dişeti problemleriyle karşılaşmamak için anne adaylarının bu sürecin başında gerekli kontrol ve tedavilerini yaptırması hem bebek hem anne için stressiz ve daha sağlıklı bir hamilelik süreci geçirilmesini sağlar.

ACİL DURUMLARDA HIZLI BİLGİ ALMAK İÇİN HEMEN ARAYIN